Mattijs Wolthaus (Leiden, 1971), professioneel kunstschilder

  

“Ik heb een lange weg afgelegd om kunstenaar te worden. Verdwalen en nieuwe wegen ontdekken zonder precies te weten waarnaar ik opzoek was. Dat is de route die ik moest lopen.

 

Het begon allemaal tijdens mijn studie Nederlands. Ik volgde tegelijkertijd een opleiding tot filmmaker, want verhalen vertellen met beeld, dát vond ik pas boeiend. Het grootste deel van mijn tijd besteedde ik aan mijn grote passie om uiteindelijk cameraman en regisseur te worden. Zo stond ik jarenlang op de set en maakte reportages, programma’s en commercials. Elke draaidag was een feestdag.

 

Ondertussen kreeg ik een dochter, een prachtige gezinsuitbreiding. Tot mijn tweede kind geboren werd en na enkele dagen naar het ziekenhuis werd gebracht om daar een strijd op leven en dood te voeren. Toen hij weken later thuis kwam om te herstellen, bleken de lange filmdagen niet meer te combineren met het gezin. Ik besloot de televisiewereld te verlaten om te gaan werken in de reclame en communicatie. De jongste groeide op en werd een vrolijke en gezonde jongen. Wat een geluk.

 

Het verlangen naar filmmaken kwam terug. Maar veel van huis en lange draaidagen, dat paste niet meer. Vaak vroeg ik mij af op welke manier ik dan met beelden een verhaal kon vertellen, maar had geen idee.

 

Ik schreef mij in voor een cursus tekenen en schilderen. In het buurthuis om de hoek, zonder enige verwachting. Maar ik bleek aanleg te hebben en ontdekte een nieuwe manier om verhalen te vertellen. Ik besloot mijn fantastische, maar intensieve baan op te zeggen. Zo begon ik aan ander werk, dat ik kon combineren met een opleiding aan de kunstacademie waar ik was aangenomen.

 

Toen ik vier jaar later de academie verliet, beheerste ik wel het ambacht van schilderen, maar had nog geen eigen handschrift. Dat was wel een voorwaarde om een plek te krijgen in de kunstwereld. Die plek moest en zou ik vinden. Ik probeerde schilderstijlen uit, sprak met vele kunstenaars en nam een kunstcoach in de arm. En langzamerhand, met telkens nieuwe wegen inslaan en eindeloos verdwalen, ontdekte ik wat mij boeide en kenmerkte. Landschappen met een verhaal, landschappen met een ziel. Een onderwerp waar ik een leven lang mee uit de voeten kan.”

 

Mattijs studeerde Nederlandse taal- en letterkunde in Utrecht (1998) en volgde verschillende filmopleidingen. Hij werkte als cameraman, regisseur en communicatie adviseur. Mattijs volgde de Wackers Academie Amsterdam (2008-2012) en masterclasses bij Sam Drukker.

 

 

Volg Mattijs op Instagram en Artmajeur.

 

KVK 65162366

 

 Opgenomen in de collectie van ArtZaanstad

                     Opgenomen in de collectie van Pakje Kunst

                  Lid Grafiekplatform

 Lid Beroepsvereniging kunstenaars