Expressieve landschappen: verdwalen om een nieuwe wereld te ontdekken 

 

De ‘bezielde’ landschappen van Mattijs Wolthaus hebben een verhaal te vertellen. Ze hebben vaak een geheim en geven zich niet volledig bloot. Ze zijn mysterieus en in zichzelf gekeerd of juist weelderig en vol energie. Welke verhaal ze willen vertellen, dat kun je als kijker alleen zelf ontdekken. De landschappen zijn om in te verdwalen en je vervolgens te laten leiden door wat er op je pad komt.

 

Het gaat Mattijs er niet om de landschappen terug te brengen tot lijnen, vlakken en kleuren. Hij wil er juist iets aan toevoegen, zoals drama, woede, angst en liefde. Een aantal elementen komt vaak terug. Zo zijn delen afgedekt, je kunt niet alles zien. En de landschappen zijn in conflict, maar op zoek naar evenwicht. Een balans tussen vormen die natuurlijk gegroeid zijn en vormen die de mens gemaakt heeft, zoals huizen, lantaarnpalen en planken. Diagonale lijnen en patronen (herhaling van vormen) zijn kenmerkende elementen in de schilderijen en grafiek.

 

Naast de expressieve landschappen maakt Mattijs ook meer sobere landschappen. Hier wordt een stedelijk landschap (snelweg, viaduct, gebouw) teruggebracht tot zijn essentie. Maar ook hier op zoek naar de ziel van het landschap, naar de zachte kant van in beton gegoten objecten.